Wie is Bianca Stalenberg – lifestyle newborn fotograaf?

In een notendop: liefde, chocolade, 2 schatten van kinderen, zon en heel veel foto’s.

bruidsfotograaf Bianca

Heel veel fotorolletjes

Ik kreeg mijn eerste camera op de basisschool. Sindsdien ben ik altijd in de weer geweest met fotografie. Ik maakte foto’s bij ons in de buurt en tijdens vakanties. Er gingen behoorlijk wat rolletjes doorheen. Het digitale tijdperk was dan ook een verademing.

Spiegelreflex

Sinds mijn studietijd is het bezitten van een spiegelreflex camera een grote wens geweest. Deze wens is in 2010 eindelijk in vervulling gegaan. Als je zo’n camera echt wil benutten, moet je hem natuurlijk niet op ‘auto’ zetten. Daarom heb ik begin 2011 een cursus ‘digitale spiegelreflex’ gevolgd aan de VAK in Delft. Hiermee heb ik de basistechnieken onder knie gekregen. Er is een hele nieuwe wereld van fotografie voor mij opengegaan. De dieptewerking en het vangen van emoties maken dit type fotografie bijzonder.

Bruidsfotografie

Na de cursus aan de VAK was de passie voor fotografie aangewakkerd. Ik wilde meer weten en meer leren. Daarnaast heb ik toen de keuze gemaakt om mij als freelance fotograaf te gaan ontwikkelen en dan met name in de bruidsfotografie. Daarom heb ik in het najaar van 2011 de ‘basisopleiding’ aan de Fotoacademie in Rotterdam gevolgd. In deze korte en intensieve opleiding staan techniek en visie centraal. Er wordt met name ingegaan op opnametechniek, digitale beeldverwerking, compositie en vormgeving. Het diploma geeft je toegang tot de opleiding tot fotograaf van de Fotoacademie. Ik heb de basisopleiding met goed resultaat afgerond.

Bij de basisopleiding aan de Fotoacademie wordt hoofdzakelijk aandacht besteed aan het fotograferen zonder flitser. Echter, veel programmaonderdelen tijdens bruiloften en andere evenementen zijn vaak binnen. En daar wil ik graag ook mooie foto’s kunnen maken. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een workshop waar ik het fotograferen met flitser onder knie kon krijgen. Deze vond ik via Sonja van Driel. Zij biedt diverse workshops aan. Tijdens de workshop flitstechnieken kwam onder andere de relatie tussen bestaand licht en flitslicht aan bod en flitsen met een trage synchronisatietijd.

Om de fijne kneepjes van het bruidsfotografie-vak te leren, ben ik op zoek gegaan naar workshops over bruidsfotografie. Deze vond ik onder andere bij Sonja van Driel. Ik heb bij haar met veel enthousiasme de workshop flitstechnieken gevolgd en ik was daarom erg benieuwd naar haar workshop journalistieke bruidsfotografie. Het was een leuke en leerzame dag waarbij onder andere aandacht werd besteed aan de benodigde apparatuur, welke instellingen op je camera nodig zijn en hoe je de fotoshoot met een ontspannen bruidspaar kunt maken. In aanvulling hierop heb ik ook de bruidsfotografie workshop bij Simone Janssen gevolgd. Naast de overlap in beide workshops, kreeg ik ook een hoop nieuwe weetjes die me van pas zullen komen. Ik heb hier ook veel geleerd over bruidsalbums.

Ik volg elk jaar ten minste één workshop bij een andere bruidsfotograaf, zo ook bij Ralf Czogallik, Christiaan de Groot, en Peter Lammers. Je kan zoveel leren van je collega bruidsfotografen.

Lifestyle newborn fotografie

Na de geboorte van mijn dochter was het duidelijk dat we ons gingen richten op onze twee kinderen. Een derde zou er niet komen. Ik hou van baby’s. Ze maken lieve geluidjes, trekken lieve gezichtjes en hebben zulke kleine neusjes, oortjes en teentjes. Maar baby’s worden snel groot en voor dat ik het wist was mijn dochter een dreumes. Wat vloog de tijd toch snel. Toen begon het bij mij te kriebelen. Hoe kon ik blijven genieten van die lieve wondertjes? Waarom zou ik ze niet kunnen fotograferen? En dus ben ik naast bruidsfotografie ook begonnen met lifestyle newborn fotografie. Ik heb voor lifestyle gekozen, omdat je zo baby’s al mooi zijn van zichzelf. Daarnaast zou ik het zelf ook niet fijn vinden als een vreemde fotograaf mijn eigen kindje in allerlei houdingen zou leggen en zou inwikkelen in diverse doeken. Lifestyle past bij mij. Om hier meer over te leren, heb ik een workshop bij Eline Visscher gevolgd. Haar tips gebruik ik van harte.

Veilige dijken

Naast freelance reportagefotograaf ben ik als beleidsadviseur op het gebied van waterkeringen werkzaam bij het Hoogheemraadschap van Delfland. In teamverband werken we aan het veilig maken en houden van ons mooie polderlandschap tegen overstromingen.

Bianca thuis

Thuis ben ik mama van twee schatjes en voel ik me compleet bij mijn allerliefste man. Ik hou van de zon. Ik hou van de lente als alles weer gaat groeien en bloeien. Ik zet mijn tuin zo veel mogelijk vol met bloemen. Heerlijk. Mijn zwakte is chocolade. Puur of in een koekje of als toetje. Gelukkig ben ik niet de enige snoeper in huis en helpen mijn kinderen graag een handje mee.